Vecina de la parter

Intotdeauna am urat sfarsitul verii. Unul din motive era ca se apropia inceputul scolii. Dar cauza principala era mirosul de fum. De la vinete. Ardei. Alte legume. Un miros specific romanesc. De toamna.

Din punctul asta de vedere, vecina de la parter, ma dispera de la an la an. Chioara, ca asa-i spuneam, baga pe foc incontinuu. Toata casa scarii mirosea a fum. Nu stiu ce cantitati de marfa aducea. Probabil ca industriale. Trebuia sa ne baricadam in casa, sa inchidem geamurile, usile, sa nu intre fum. De la ea din apartament iesea fum ca
de la cocserie. Ca sa nu mai spun ca putea ingrozitor cand trecea pe langa mine. A vinete coapte. Mai bine zis afumate.
Nu s-a jenat de nimeni niciodata. Nici acum douazeci de ani. Si nici acum. Dar productia de zacusca a scazut olfactiv simtitor. Furnalul s-a mai domolit. Timp ar avea la dispozitie. Ca doar n-a lucrat niciodata. S-o fi scumpit materia prima.

In alta ordine de idei imi amintesc ca si bunica-mea statea la parter. Si avea aceleasi obiceiuri. Cocea. Orice. Incepand cu ultimele zile din august pana pe la mijlocul lui septembrie. Facea asa de multa zacusca incat primavara se arunca. Dar pentru mine obsesiv era fumul. Cu care te imbibai instantaneu. Uneori ma mai enervam. Ma certam cu bunica-mea avand subiect principal putoarea de fum. Ea se prefacea ca nu intelege. Si o auzeam comentand: „-Te pomenesti ca-ti miroase urat a mancare!”.

Obiceiurile astea sunt bune, nu zic ca n-ar fi. Dar la tara. La curte, undeva. In aer liber. Dar romanul trecut de o anumita varsta si originar de la comune si sate nu accepta schimbarea locatiei. Adica la bloc. Si se comporta la fel. Nu-i pasa de ceilalti din jur.

Chioara continua focareala.

Reclame
Explore posts in the same categories: Personalitati

One Comment pe “Vecina de la parter”

  1. Arhanghel Says:

    La mine pe casa scarii miroase in permanenta a ceva. Carnati, friptane, ciorbe etc. Taranii trebuie trimisi inapoi de unde ai venit…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: