Fracturi lingvistice

Am observat ca in orice colectivitate, aici referindu-ma indeosebi la personalul din firme, se folosesc injuraturi. Aceste vorbe se utilizeaza din ce in ce mai des, formularea acestora depinzand de mai multi factori pornind de la zona geografica unde se afla firma pana la nivelul de inteligenta existent.

Pe la firma unde lucrez se vehiculeaza multe injurii, mai ales ca specificul e oarecum de santier. Insa fiecare are felul lui de a arunca sudalme. Unii chiar sunt originali in chestia asta.

As incepe chiar cu directorul nostru care, de cand il stiu, are numai o singura formulare: „Baga-i-as palma in cur!” referindu-se la vreun furnizor, client sau angajat care  poate, eventual, sa-l supere cu ceva. Recunosc ca nu am mai auzit injuratura asta pana la el. Greu de zis de unde a preluat-o. Sau poate a inventat-o chiar el. Nu l-am intrebat. Cert e ca daca si-ar pune in practica amenintarea s-ar alege cu o mana plina de cacat. Ar fi putin probabil ca cineva sa vina pregatit pentru asa ceva. Ma refer la o clisma facuta in prealabil.

Un coleg de la vanzari foloseste un fel de exclamatie :„Fratioare, sa moara calul!”. Nu specifica al cui cal. Desi l-am intrebat. Ar fi naspa rau sa moara un cal, mai ales prin preajma biroului. Pana il ridica vreun organ abilitat se poate imputi. Daca mai apare si vreun politist care te ia la intrebari poate finaliza ancheta cu „…in momentul mirarii domnul X a dispus moartea acestui cal!”

Consilierul tehnic e mai mucalit. Le coace si le arunca. Ne incurajeaza cu „Sa-ti moara la intrare!” sau cu injuraturi specifice activitatii de pescuit in care e as. In astea din urma sunt introdusi diversi pesti bazandu-se mai mult pe stiuca si orbete.

Directorul tehnic e mai scurt si la obiect „Baga-mi-as pula sa-mi bag…eu!”. Adica omul specifica destul de clar cine si-o baga. Zice ca „…eu!” pentru a nu se confunda cu altul. Oricum e destul de clar ca e el si nu altcineva.

Insa colega de la biroul vanzari ne intrece pe toti. Am diagnosticat-o cu sindromul Tourette. Cand se trezeste dimineata cu hormonii pusi invers avem un adevarat spectacol. Doamne fereste sa avem nevoie de ceva de la ea. Trebuie sa trecem prin purgatoriu incepand cu lins, scos, bagat, prin fata sau prin spate, labii, gauri, chocolate starfish si alte chestii exotice. In zilele bune te poate invita la o plimbare pe muntele Venus. Am ajuns la concluzia ca ar fi potrivita pentru filme porno.

As putea spune ca frecventa injuraturilor este din ce in ce mai crescuta avand in vedere mediul de desfasurare al activitatii la care se adauga stressul zilnic, salariile platite cu mare intarziere si foarte micsorate, clientii needucati si presiunea din partea patronatului.
Asemenea factori duc la injurii exprimate cu sete, pe ton exploziv, insa de cele mai multe ori cu placere.

Reclame
Explore posts in the same categories: Chestii

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Fracturi lingvistice”

 1. van basten Says:

  ai putea face chiar si o clasificare a injuraturilor, in functie de impact 🙂 la polul soft s-ar incadra „hush, hush” a unui anume Mitica 😉

 2. calin Says:

  De nota 10+!
  Marfa!!!

 3. koykoo Says:

  Boc…amias…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: