De ce se uita lumea dupa salvare?

De cate ori a trecut pe langa voi o masina de salvare cu sirena tipand si girofarul pornit? De cate ori ati intors capul cautand directia de unde vine zgomotul,curiosi fiind? Va spun eu: de fiecare data!
Chestia asta cu salvarea se manifesta ca un efect Pavlov.Cand trece prin zona o salvare, atentia oamenilor se polarizeaza spre ea.Multi aproape ca se opresc in loc.Chiar daca treceau pe acolo accidental, chiar daca aveau vreo treaba de facut, majoritatea se opresc, cautand cu ochii …salvarea.Zgomotul scos de masina respectiva are un efect magic, hinotizand lumea.Ca sa nu mai spun de manifestari.Cucoane care-si scuipa in san, babe facandu-si cruci, oameni dand din cap si tataind, expresii de genul:”-Doamne fereste!” (asta e in top), „-Saracu’!” sau pareri diverse despre locatia de unde vine sau unde merge salvarea:”-Cred ca-i un accident!” sau „-O fi murit careva!”.Evident ca toti se gandesc la ceva extrem de tragic, accidente cumplite, crime infioratoare.Dar poate o fi vreo cadere de tensiune.Sau un preinfarct.Poate un lesin de la lipsa de calciu.Sau o fractura de degete.Sau vreun penis captivus…Nu cred ca se gandesc multi la asta…
Dar de ce se comporta lumea asa? Ce au de vazut? Nu vad decat o masina de salvare trecand in viteza, cu zgomot, un sofer si eventual un medic sau un asistent.Adica nu mare lucru.Chiar asa.Ce se asteapta sa vada? Vreun bolnav facand cu mana la geam? Sau siroaie de sange curgand  in urma masinii? Vreo mana sau un picior iesind pe langa portiera? Sau vreun cap cazand din salvare? Si probabil multe altele…
In mod similar dar trecand la un alt nivel de imaginatie se manifesta in cazul unei masini de politie.Dar si aici foarte rar vezi miscare pe bancheta din spate.Adica un arestat care se zbate in catuse,zbierand”-Nu sunt vinovat!”Normal.Doar n-o sa strige ca e.In general se vad doi politisti,dintre care unul la volan, cu figuri terne, plictisite, care nu exprima nimic.Vara sunt obligatoriu transpirati si cu cascheta lasata putin pe ceafa.Normal ca oamenii care se opresc sa vada masina de politie se asteapta ca unul dintre politisti sa iasa jumatate pe geam si sa strige:”-Mergem la o crima!”sau”-Ne grabim la un accident.Cica sunt o gasca de mortaciuni!”.Eventual”-Un viol mic!”.Rar „-Stati linistiti!S-a aruncat unul de pe bloc!”.Ghinionisti sunt cei care se uita dupa o duba de politie.Chiar ca nu se vede nimic.
Asa ca va rog sa incercati un exercitiu.Nu mai intoarceti capul dupa sirene de salvare sau politie.Vedeti-va de treaba voastra!

Explore posts in the same categories: Chestii

Lasă un comentariu